Kostenefficiënt bouwen al 35 jaar de norm – Kijk op het Noorden

Smeets bouwmanagement en advies in Meppel viert dit jaar het 35-jarig bestaan. De directieleden René Grummel en Erik Posthumus vertellen over het ontstaan van het bedrijf, hoe het is uitgegroeid tot de huidige organisatie en hoe de toekomst eruit ziet voor dit toonaangevende adviesbureau op het gebied van projectmanagement, bouwkundig advies, vastgoedbeheer en -management.

René Grummel: “Smeets is in 1989 opgericht door Cees Smeets. Het begon als een onderdeel van het Nederlands Christelijk Instituut voor Volkswoningbouw (NCIV). Het doel was om betaalbare woningen te bouwen voor mensen met een laag inkomen. Dit principe van sociaal verantwoord en kostenefficiënt bouwen is nog steeds de kern van ons bedrijf. Door de jaren heen zijn we geëvolueerd van een projectgerichte naar een meer kennisgedreven organisatie, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan.”

Erik Posthumus: “We hebben altijd de nadruk gelegd op de ontwikkeling van technische kennis en praktische oplossingen. Dit heeft ons in staat gesteld om consistent hoogwaardige resultaten te leveren en ons aan te passen aan de veranderende behoeften van onze klanten. We werken nu met ruim 50 medewerkers vanuit ons duurzame kantoor in Meppel, en we zijn trots op onze sterke regionale aanwezigheid in Noord-Nederland.”

Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke thema’s voor Smeets. Hoe zien jullie de toekomst van deze onderwerpen binnen de sector in Noord-Nederland?

René Grummel: “Wij hebben als doelstelling dat in 2030 minstens 70 procent van onze projecten circulair is. Dit betekent dat we niet alleen focussen op energie-efficiëntie, maar ook op het (her-)gebruik van materialen en het minimaliseren van afval.”

Dat vraagt om het continu ontwikkelen van kennis bij de medewerkers. Smeets heeft daar opleidingsprogramma’s voor: “We investeren inderdaad continu in de ontwikkeling van onze medewerkers”, legt Posthumus uit. “Dit doen we door middel van een uitgebreid opleidingsprogramma en een opleidingscarrousel. Hierdoor kunnen onze medewerkers deelnemen aan trainingen die zowel hun technische kennis als hun persoonlijke vaardigheden verbeteren. Daarnaast stimuleren we het leren op de werkvloer door variatie in projecten en samenwerking tussen verschillende disciplines.”

Wat zijn de belangrijkste projecten en kansen die jullie in de nabije toekomst zien?

René Grummel: “De komende jaren liggen er grote uitdagingen en kansen op het gebied van woningbouw, vooral gezien de huidige woningtekorten. We zijn betrokken bij diverse initiatieven om deze tekorten aan te pakken met duurzame en circulaire bouwoplossingen.”

Posthumus: “Ook in de zorg- en onderwijssector zien we veel potentieel. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van zorgpleinen waar eerste- en tweedelijnszorgverleners samenkomen. Dit soort projecten zijn complex, brengen uitdagingen met zich mee en zijn maatschappelijk zeer relevant.”

Speelt digitalisering een grote rol bij onderhoud van bestaande bouw?

Posthumus: “Door gebruik te maken van geavanceerde data-analyse en digitale tools kunnen we vastgoedprojecten efficiënter beheren en onderhouden. Dit stelt ons in staat om betere keuzes te maken op basis van meer informatie, waardoor we verrassingen voorkomen en de klanttevredenheid verhogen.”

Klantevent met Gerrit Hiemstra

Op 26 september organiseert Smeets een klantevent om het 35-jarig bestaan te vieren. “Dit doen we samen met onze klanten en collega’s, want zonder hen hadden we dit niet kunnen bereiken. Tijdens dit evenement zal meteoroloog Gerrit Hiemstra een lezing geven over klimaatverandering en de noodzaak van circulariteit, onderwerpen die perfect aansluiten bij onze visie en toekomstige bedrijfsdoelen.”