Verduurzaming monumentaal ORKZ Groningen

Als je over de Verlengde Hereweg in Groningen rijdt, kan het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis (ORKZ) je bijna niet ontgaan. Dit voormalige ziekenhuis heeft inmiddels al 45 jaar een nieuwe bestemming. Het huisvest ongeveer 250 bewoners onder de overkoepelende vlag van Nijestee, in zelfbeheer door de coöperatieve bewonersvereniging ‘De Koevoet’. Ook zijn er diverse ateliers, werkplaatsen en oefenruimtes in gevestigd, als ook een bioscoop, café, concertzaal en een expositieruimte. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1925 en is in de loop der jaren flink uitgebreid.

De coöperatieve bewonersvereniging ‘De Koevoet’ heeft aangegeven de gevels van het zogenaamde A- gebouw te willen verduurzamen. Onze collega Harold Ensing is namens Nijestee als adviseur betrokken bij de verduurzaming. Omdat dit pand een gemeentelijke monumentale status heeft, is Monumentenwacht Groningen bij het onderzoek betrokken.

“Met name de monumentale status van het pand in relatie tot verduurzaming en de afstemming tussen de verschillende partijen maakt het een erg interessant en uitdagend project”, aldus Harold Ensing.
“Momenteel zit dit project nog in de onderzoeksfase. In overeenstemming met alle partijen hopen we binnenkort tot een uitvoeringskeuze te komen. Afhankelijk hiervan zal gekeken worden wat mogelijk en haalbaar is.“

Smeets bouwmanagement en advies
Blankenstein 230-2
7943 PG MEPPEL
0522-242510
info@smeetsbma.nl
KVK: 04046802